Większość dostępnych gum do żucia na naszym rynku w Republice Czeskiej zawiera cukier. Jest on często uznawany przez stomatologów za szkodliwy dla zębów. Istnieje możliwość zakupu gum do żucia bez cukru, ale jak to zazwyczaj bywa, nie każda guma bez cukru jest zdrowsza od najtańszej, powszechnie dostępnej gumy. Wybór wymaga trochę czasu i śledzenia składników gum do żucia (ich składu). Krótko mówiąc, nie każda „zdrowa guma do żucia” jest naprawdę zdrowa. Szczególnie nie powinny zawierać tych kontrowersyjnych składników gum do żucia.
Dlaczego guma do żucia bez cukru? | Cukier | Ochrona przed erozją zębów | Jakie gumy do żucia wybrać? | Ksylitol | Dlaczego ksylitol?
Gumy do żucia bez cukru
Guma do żucia bez cukru nie zawiera żadnego cukru. Cukier jest zastępowany słodzikami. Te gumy do żucia, w przeciwieństwie do tych z cukrem, dbają o zdrowie zębów (higiena jamy ustnej) – zmniejszają ryzyko występowania próchnicy i ograniczają choroby dziąseł czy choroby układu oddechowego (występowanie zapalenia ucha środkowego).
Dlaczego warto kupować gumy do żucia bez cukru?
- Ochrona zębów i dziąseł
- Zmniejszenie powstawania próchnicy
- Ograniczenie chorób dziąseł
- Zwiększenie produkcji ślin – naturalna obrona ust przed kwasami
Żucie gumy do żucia bez cukru przez co najmniej 20 minut pomaga chronić zęby i dziąsła między posiłkami, gdy nie myjemy zębów. Po jedzeniu zęby są bardziej narażone na działanie kwasu, który jest produkowany przez bakterie płytki nazębnej i cukry w naszym jedzeniu i napojach. Te substancje stopniowo rozpuszczają szkliwo i tworzą dziurę lub ubytek, co powoduje próchnicę. Żucie gumy do żucia bez cukru pomaga ustom w produkcji więcej śliny – naturalnej obrony ust przed kwasami.
Cukier
Należy do czynników ryzyka wpływających na nasz organizm. Lubimy słodkie. Dlatego wielu z nas nie obejdzie się bez cukru. Cukier należy do grupy węglowodanów. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO [1]) zaleca maksymalne dzienne spożycie cukru do 90 g. Z punktu widzenia zdrowia spożywanie większej ilości cukru jest ryzykowne. Cukier znajduje się w wielu napojach i potrawach. Dlatego powinniśmy starać się, oczywiście nie za wszelką cenę, ograniczać ilość cukru w naszych produktach spożywczych. Nie tylko u dorosłych, ale także u dzieci, które nie mają żadnych ograniczeń.
Wytyczne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) – spożycie cukrów przez doros łych i dzieci (Sugar intake for adults and children). Globalne zalecenia dotyczące spożycia wolnych cukrów w celu zmniejszenia ryzyka chorób niezakaźnych (NCD – choroby niezakaźne) – u dorosłych i dzieci, ze szczególnym uwzględnieniem prewencji i kontroli niezdrowego przybierania na wadze i próchnicy.
Ochrona przed erozją zębów
Gumy do żucia bez cukru pomagają w zapobieganiu erozji zębów, która jest spowodowana kwasami w jedzeniu i napojach – takimi jak owoce cytrusowe, soki owocowe i napoje gazowane. Te substancje rozpuszczają szkliwo i usuwają niektóre minerały, które je tworzą. Żucie gumy do żucia bez cukru pomaga w produkcji więcej śliny, co zmniejsza erozję zębów. Ślina szybko zastępuje minerały. Żucie gumy do żucia szybko zmniejsza ilość kwasu atakującego zęby.
Jakie gumy do żucia bez cukru wybrać?
Cukier jest zastępowany słodzikami. Nie każdy słodzik jest korzystny dla organizmu, jamy ustnej, zębów i dziąseł. Nawet niektóre sztuczne słodziki mogą być bardziej szkodliwe (aspartam, acesulfam K) niż sam cukier. Idealnym wyborem, o którym publicznie wiadomo, jest ksylitol.

Ksylitol
Ksylitol to naturalny słodzik. Jest tak samo słodki jak cukier. Zwykle produkuje się go z kory brzozowej, występuje również w niektórych jagodach, owocach, warzywach i grzybach. Wadą ksylitolu jest to, że jego produkcja jest kosztowniejsza. Dlatego zdrowe gumy do żucia bez cukru z ksylitolem są droższą opcją. Zaletą jest jednak to, że są zdrowe i korzystne dla zębów.
Dlaczego to najlepszy wybór?
Ksylitol to brzozowy cukier, który należy do alternatywnych słodzików odpowiednich dla zwolenników zdrowego odżywiania. Jest „zdrowszym wyborem” dla zębów niż cukier. Żucie gum do żucia z ksylitolem (Gumy do żucia z ksylitolem) zalecają stomatolodzy po jedzeniu jako alternatywne czyszczenie zębów w ciągu dnia, gdy nie mamy czasu na mycie zębów szczoteczką i pastą do zębów.
Może pomóc w zmniejszeniu ryzyka próchnicy i nawet odwrócić samą próchnicę, pomagając w zastępowaniu minerałów w szkliwie zębów (potwierdzone badaniami). Pomaga również zapobiegać osadzaniu się bakterii płytki nazębnej na zębach.
Więcej informacji można znaleźć na stronie ferpotravina.cz (strona w języku czeskim – można skorzystać z tłumacza (rozszerzenie przeglądarki Google Chrome od Google): https://www.ferpotrav ina.cz/seznam-ecek/E967
Źródła artykułu
- Cukier – jego źródła i wpływ na zdrowie (Wiedz, ile cukru dziennie powinieneś spożywać) – strona w języku czeskim – do tłumaczenia użyj rozszerzenia Google Chrome – Tłumacz Google) –https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-vyzive/Cukr,-jeho-zdroje-a-vliv-na-zdravi.-Vite,-kolik-cukru-denne-byste-meli-konzumovat__s20131x20222.html
- Kilka pytań i odpowiedzi na temat tego, czy i jak żuć gumę bezcukrową – https://www.dentalhealth.org/sugar-free-chewing-gum
- Link do WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) – https://www.who.int/